2011. július 28., csütörtök

A böjt (الصوم ASz-Szaúm) I.

A böjt meghatározása:
Nyelvileg, al-Szaúm (الصـوم) jelentése tartózkodni valamitől. Vallásilag a tartózkodás arra vonatkozik, hogy Isten imádásának szándékával hajnaltól napnyugtáig tartózkodni kell az ételtől, italtól, nemi érintkezéstől és más olyan cselekvésektől, amelyek megtörik a böjtöt.


A böjt kötelezőségének története:

Allah kötelezővé tette a böjtölést Mohammed (béke legyen vele) népének, úgy, ahogy kötelezővé tette azt az előző népeknek. Allah azt mondja:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمْ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

„Ti hívők! Előíratott nektek a böjtölés, amiként előíratott azoknak, akik előttetek éltek. Talán istenfélők lesztek.” (Korán: A tehén, 2:183).
Ramadán hónap böjtölése kötelezővé vált Shabaan hónapjában, két évvel a Hidzsra után.


A böjt előnyei:

A böjtnek vannak lelki, társadalmi és egészségügyi előnyei. A lelki előnyök közé tartozik az, hogy az ember gyakorolja és erősíti türelmét, megtanulja hogyan irányítsa önmagát és segít az önuralomban. A lélek megtalálja a képességet önmagában, hogy taqwa-t (Istenfélelmet) szerezzen és javuljon ezáltal.    A társadalmi előnyök közé tartozik, hogy a böjt egy bizonyos rendszert és egységet ad a társadalomnak, előidézi az igazság és a méltányosság iránti szeretetet, irgalmat és könyörületességet vált ki a hívők között, valamint jó magaviseletet vált ki. Továbbá távol tartja a társadalmat a bűntől és a gonoszságtól.
Az egészségügyi előnyök közé tartozik a belek megtisztulása, a gyomor egészségének helyreállása, a test megtisztulása a szennyező anyagoktól, a zsír mennyiségének csökkenése a testben és a gyomor zsír miatti nehézségeinek csökkenése.


Ramadán hónap kezdetének megerősítése:

 A Ramadán hónap kezdetének megerősítése két módon történhet:
- Először úgy, hogy ha az előző hónap, Shabaan véget ért. Más szóval, ha a Shabaan harminc napja véget ért, akkor a harmincegyedik nap egyértelműen Ramadán hónap kezdete lesz.
- Másodszor pedig úgy, hogy ha látható az újhold. Ha a [leendő] Shabaan harmincadika előtti éjjelen látszik Ramadán újholdja, a holdsarló, akkor elkezdődött Ramadán és kötelező a böjt. Allah azt mondja:
فَمَن شَهِدَ مِنْكُمْ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ
 Aki közületek e hónap idején [a maga helyén] jelen van, az böjtölje végig!”(Korán: A tehén, 2:185).
            Allah Küldötte a Magasztos azt mondta:
إِذَا رَأَيْتُمُ الْهِلالَ فَصُومُوا و إِذَا رَأَيْتُمُوهُ فَأَفْطِرُوا فَإنْ غُمَّ عَلَيْكُمْ فَصُومُوا ثَلاثِينَ يَوْمًا
„Ha meglátjátok a holdsarlót (a növekvő Holdat), böjtöljetek. És mikor újra látjátok [a hónap végén], törjétek meg a böjtöt. Ha nem látjátok, böjtöljetek harminc napon át.” (lejegyezte: Muszlim).
 Ha egy bizonyos országból bárki meglátja az újholdat, akkor nekik kötelező a böjtölés. Azonban a Hold megjelenése a különböző helyeken eltérő lesz. Például az újhold megjelenése Ázsiában különböző, mint Európában; más Afrikában, más Amerikában. Ez alapján minden országnak vagy térségnek saját kezdeti megerősítése van. De ha minden muszlim a Földön egy azon megfigyelés alapján böjtölne, az az iszlám gyönyörű megnyilvánulása, a szeretet, az egység és a testvériség jele lenne.
Ramadán hónap kezdetéhez elegendő egy, vagy két megbízható ember tanúsítása, mivel Allah Küldötte (béke legyen vele) elfogadta egy ember tanúsítását Ramadán hónap kezdetét illetően. (lejegyezte: Muszlim). Azonban Shawál holdjának megjelenéséhez nem elegendő egy ember tanúsítása, hanem ehhez már két megbízható ember szükséges, mivel Allah Küldötte (béke legyen vele) nem engedélyezte egy igaz ember tanúsítását a böjt megtöréséhez.


A Ramadán havi böjt kötelezősége:

 A Ramadán havi böjt a Korán, a Szunna és a muszlim közösség általános megegyezése (közmegegyezés) szerint kötelező. A böjt az iszlám öt pillérének az egyike. Allah azt mondja:
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هَدًى لِلنَّاسِ وَ بَيِّنَاتٍ مِنْ الْهُدَى وَ الْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنْكُمْ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ
„[A böjt ideje] a Ramadán hónap, amikor a Korán, mint útmutatás [első ízben] küldetett le az emberek számára, s [nyilatkoztatott ki] az útmutatás és a megkülönböztetés nyilvánvaló bizonyítékai gyanánt. Aki közületek e hónap idején [a maga] helyén jelen van, az böjtölje végig!”(Korán: A tehén, 2:185)

 És Allah küldötte (béke legyen vele) azt mondta:
بُنِيَ الإسْلامُ عَلَى خَمْسٍ شَهَادَةِ أَنْ لا إِلَهَ إلا اللَّهُ وَ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللَّهِ وَ إِقَامِ الصَّلاةِ وَ إِيتَاءِ الزَّكَاةِ وَ الحَجِّ البَيْتِ وَ صَوْمِ رَمَضَانَ
„Az Iszlám öt dologra építtetett: a „nincs más jogosan imádott isten, csak Allāh, és Mohammed Allāh küldötte” tanúsítására; s az imádkozás végrehajtására; s a zaká-t kiadására; s a Házhoz való zarándoklatra; s a Ramadán böjtölésére.” (lejegyezte: al-Buhári és Muszlim)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése